Bærekraft
Elcom er ISO-sertifisert
ISO står for International Organization for Standardization, eller Den internasjonale organisasjonen for standardisering på norsk. Organisasjonen utvikler globale standarder for blant annet kvalitet (ISO 9001) og miljø (ISO 14001).
Våre ISO-sertifiseringer viser at vi setter stor pris på våre medarbeidere, kunder og samarbeidspartnere, samt at vi ikke tar tilfeldige beslutninger. Forbedringskulturen vår drives av lederne og lever hos medarbeiderne.
Hos oss skal du føle at du får hjelp fra en av Trøndelags mest kompetente elektrobedrifter – og ikke minst, føle at du er i trygge hender.
Våre ISO-sertifikater
NS-EN ISO 14001:2015
Sertifikatet viser at bedriften er målt opp mot en standard for god miljøledelse og at den er i samsvar med denne. Standarden er basert på to konsepter; kontinuerlig forbedringer og overholdelse av regelverk. Elementer i standarden er blant annet miljøpolitikk, planlegging, iverksettelse og drift, kontroll og utbedring og ledelsesevaluering. Elcom AS er sertifisert etter denne standarden.
NS-EN ISO 9001:2015
Sertifikatet viser at kvalitetsstyringssystemet i bedriften er sertifisert etter standarden for god kvalitetsstyring og er funnet å være i tråd med denne. Dette er en prosessorientert standard, og den legger vekt på løpende forbedringer og kundetilfredshet. Elementer i standarden er blant annet; kvalitetsstyringssystem, ressursstyring, produktsalg, måling, analyse og forbedring. Elcom AS er sertifisert etter denne standarden.
Hvorfor ISO-sertifisering
Både Miljøfyrtårn-sertifisering og ISO 14001 er miljøledelsessystemer, men de har noen viktige forskjeller:
1. Målgruppe og anvendelse
Miljøfyrtårn: Primært for små og mellomstore bedrifter i Norge, samt offentlige virksomheter. Det er en mer praktisk tilnærming til miljøstyring med bransjespesifikke krav.
ISO 14001: En internasjonal standard som er mer omfattende og rettet mot både små og store organisasjoner over hele verden.
2. Tilnærming
Miljøfyrtårn: Har konkrete krav innenfor blant annet avfallshåndtering, energibruk, transport og arbeidsmiljø. Det er lettere å implementere for bedrifter uten tidligere erfaring med miljøledelse.
ISO 14001: Er et ledelsessystem basert på kontinuerlig forbedring (PDCA-syklusen) og risikovurdering. Det er mer fleksibelt, men krever mer omfattende dokumentasjon og oppfølging.
3. Sertifiseringsprosess
Miljøfyrtårn: Krever en ekstern sertifisør som evaluerer bedriften opp mot bransjespesifikke kriterier. Det er en relativt enkel og kostnadseffektiv prosess.
ISO 14001: Krever en tredjeparts revisjon (fra et akkreditert sertifiseringsorgan) og en mer omfattende implementering av miljøledelsessystemet.
4. Internasjonal anerkjennelse
Miljøfyrtårn: Hovedsakelig anerkjent i Norge, men godtas i noen tilfeller i utlandet, spesielt i Skandinavia.
ISO 14001: Globalt anerkjent og ofte et krav i internasjonale anbudsprosesser.
5. Fokusområder
Miljøfyrtårn: Praktiske tiltak og konkret forbedring av miljøprestasjonene.
ISO 14001: Systematisk forbedring av miljøprestasjoner med fokus på ledelsesstruktur og risikostyring.
6. Konklusjon
Valget mellom Miljøfyrtårn og ISO 14001 avhenger av bedriftens behov. Miljøfyrtårn passer godt for små og mellomstore bedrifter som ønsker en praktisk og lett implementerbar løsning. ISO 14001 er mer omfattende og egnet for bedrifter som ønsker internasjonal anerkjennelse og et mer avansert miljøledelsessystem.